March for science/Marš za znanost

A few days ago a march was held with the purpose of supporting the science based thinking and ‘making decisions based on facts’. A world march for science, how it’s called. In the principle, I think that’s a good thing, I support science and scientific reasoning, to be more precise, I think that’s the only way how you can make good decisions. Science means being open minded, capable of critical thinking, and being sincerely curious. That’s why I think anyone who really uses his intellect should support science. A lot of things they used this march for is good, for example an accent on secular values and on protection of the environment. But also, some pretty questionable things found their way into the ideas of this march. Organisers said that they march for the rejection of pseudoscience, like the idea that vaccines are bad for health and that global warming is not caused by man. Those things are, supposedly, pseudo scientific misconceptions even though there are scientists, and a lot of them, who have done their researches and brought up thesis that vaccines have potentially harmful substances and that global warming is caused by the changes in the sun. To repeat, scientists are the ones who say those things. And then they ask us in the march for science to reject those things as pseudoscience and accept ‘facts’. When you’re called to accept something that has never been proven as a fact, you know you’re not dealing with science. And that’s the problem I see in this march and that’s why I wasn’t on it. What they say is not science, it’s scientism. For those unfamiliar with the term, scientism means dogmatic belief in all that is mainstream in science and dogmatic rejection of everything else. Instead of calling to ‘accept the facts’ we should call for open mindedness, critical thinking, a healthy and useful debate on things that are not undoubtedly proven. Then it’ll be science.

Prije par dana održan je mrš diljem svijeta u svrhu podrške znanstvenom mišljenju i ‘donošenju odluka temeljenih na činjenicama’. Svjetski marš za znanost, kako je nazvan. U načelu, mislin da je to dobra stvar, ja sam podržavan znanost i znanstveno mišljenje, točnije, mislin da je to jedini način kako možeš donosit ispravne odluke. Znanost podrazumjeva otvorenost, kritičko mišljenje, i iskrenu znatiželju. Zato mislin da svak ko iole razmišlja, treba podržavat znanost. Dosta toga što je navedeno u skupu je hvale vrijedno, poput naglaska na sekularnim vrijednostima, zaštite okoliša i tako. Međutim navedene su i neke druge, poprilično upitne stvari. Između ostalog, organizatori skupa zalažu se za odbacivanje pseudoznanstvenog mišljenja poput toga da cjepiva uzrokuju bolesti, ili da globalno zatopljenje nije uzrokovano ljudskim djelovanjem. Navedeno, su navodno, pseudoznanstvene zablude, iako postoje znastvenici,i to popriličan broj njih, koji izražavaju sumnju u cjepiva zbog supstanci koje sadrže, i koji su svojim istraživanjima iznijeli tezu da globalno zatopljenje ne uzrokuje ljudsko djelovanje, nego promjene na suncu. Dakle, navedeno iznose znanstvenici. I onda u maršu za znanost nas pozivaju da prihvatimo ‘činjenice’ i odbacimo ove zablude. Kad te pozivaju da tezu koja nikad nije dokazana kao činjenicu, znaš da nemaš posla sa znanosti. 🙂 I to je problem koji vidin sa ovin skupon, i razlog zbog kojeg, i da san moga, ne bi sudjelova u njemu. Navedeni stav nije znanost nego scijentizam. Za one koji ne znaju, scijentizam je dogmatično virovanje u sve šta je mainstream u znanosti i odbacivanje svega ostalog. U svrhu stvarnog znanstvenog mišljenja, mislin da se triba ukazat na problem scijentizma u znanstvenim krugovima i među ljudima i pozvat na pravo znanstveno mišljenje, što znači otvorenost prema svim znanstvenim istraživanjima i svim izvorima znanja, a ne samo nekima koji nama odgovaraju iz ovih ili onih razloga. Umjesto da se poziva na ‘prihvatanje činjenica’, mislin da je puno korisnije pozvat na otvorenost i kritično mišljenje i na zdravu i korisnu debatu o stvarima koje nisu nesumnjivo dokazane.

2 thoughts on “March for science/Marš za znanost

  1. Pri ispitivanju cvrstoce kocki ili prizmi u gradjevinarstvu, racuna se sa fraktilom od 10%. Znaci, od 50 kocki, 5 moze pokazati rezultate daleko ispod ocekivanih (nije dobro ugradjen beton). Ukokiko se desi da je vise kocki pobacilo, opit se ponavlja. Ono sto se sada desava u svetu nauke jeste da se tih 5 kocki objavljuje kao validan naucni rezultat nazalost. Ima previse dezinformacija, a neuki novinari objavljaju sve sto im dodje pod ruke iako ti rezultati nisu prosli kroz filter visestrukog ispitivanja.

    Liked by 1 person

    1. U svitu nauke postoje brojni problemi. Tu su prije svega razni lobiji kojima je u interesu da se neke stvari proglase istinitima, recimo GMO lobi koji financira sve što će dokazat da GMO hrana nije štetna i radi aktivno na suzbijanju svih suprotnih tvrdnji i slično. Živimo u prljavom i nemilosrdnom svitu, i nauka koju imamo je dio tog svita, prosto je tako.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s